Sjekkliste for seilbåter

Viktig 4-punkts sjekkliste før vask

1

Kjølens bredde og form

Kjølens bredde må ikke overstige 45 cm. Det samme gjelder også bredden der kjølen møter skroget. Se rød sirkel på bilde. Er båten for bred her, så vil maskinen stoppe opp.

OBS: På de fleste langkjølte seilbåter er den øvre delen av kjølen bredere enn 45 cm, og disse kan derfor ikke vaskes.

2

Kjølens lengde

Kjølens lengde fra vannlinjen og ned må ikke overstige 2,3 meter. Like viktig er det kjølens lengde fra skrogets bunn og ned ikke overstiger 1,6 meter. Er kjølen for lang, vil maskinen stoppe opp.

3

Bulben

Maskinen kan kun vaske rette kjøler, eller bulber med runde/ovale former med bredde mindre enn 45 cm. Er bulben bredere kan det potensielt skade børstene på maskinen og maskinen stopper opp. Vi vasker IKKE seilbåter med andre bulbformasjoner, som f.eks vingekjøl, flat bulbkjøl (se bilder nedenfor)

4

Roret

Rorets lengde fra skroget og ned kan ikke være lenger enn 1,6 meter (samme som kjølen lengde). Er roret lenger må du si ifra, slik at vi stopper børstene før vi kommer til roret.

Er du klar? Bestille time nå!

Motorbåt

Velg din båttype nedenfor og les mer

Utenbords-motor og drev

Motorbåter med utenbords-motor har et skrog som lar seg vaske av børstene i sin helhet. Det samme gjelder båter med drev som kan tiltes opp.

På akterspeilet benytter vi en manuell høytrykkspyler som er tilgjengelig på maskinen. Høytrykkspyleren har et forlengerskaft som også lar deg spyle propeller der du kommer til. 

Innenbords-motor

Båter med én sentrert aksling og propeller mindre enn 30 cm har skrog som kan vaskes i sin helhet.

Båter med to akslinger/propeller har skrog som kan vaskes frem til der akslingene bryter igjennom skroget.

Har du faste IPS drev, vil børstene kunne vaske frem til propellen.

RIB?

RIB har skrog som lar seg vaske i sin helhet. På akterspeilet og propeller benytter vi høytrykkspyler. 

Trebåt

Det går fint å vaske trebåter under forutsetning at de er malt med en hard malingstype, for eksempel epoxy eller lignende. Vi anbefaler ikke å vaske en ubehandlet/lakkert trebåt inn i maskinen.

“Jeg var der med Oslofjorden Adventure sin Rib, og vi er strålende fornøyde. Den økte med over 10 knop etter vask. Akterspeilet kan man spyle manuelt med høytrykksspyler som sitter på brygga. Anbefales!
Mona Louise Schou Hermansen
Oslofjorden Adventure Tours
"Dette fungerte veldig bra!"
Pål Kumle
Båteier Bærum
"Enkel vask av skroget til overkommelig pris. Jeg har anbefalt dette til mine kompiser og kan anbefale dette til andre båteiere!"
Jo Georg Herman
Båteier Oslo